Thuis of uit drinken

Veel wijnliefhebbers zijn steeds minder bereid om tijdens het uit gaan mooie wijnen te drinken en kiezen ervoor om zulke wijnen thuis te drinken. Deze trend was reeds enkele jaren duidelijk, maar heeft zich in 2019 nog sterker gemanifesteerd. Dit o.a. het gevolg van:

  1. Het groeiend besef dat je niet mag rijden als je teveel gedronken hebt (en een aperitief + een halve fles wijn is teveel …).
  2. Het toenemend inzicht bij vele consumenten dat restaurants en wijnbars overdreven marges nemen op de wijnen die ze per glas of per fles aanbieden.

EuroCave helpt u:

Apps

Diverse apps (die aangeven hoe een wijn smaakt, welke score de wijn krijgt en wat zijn prijs is) helpen wijnliefhebbers om gemakkelijker de juiste wijn uit te kiezen. Zo kan de wijnliefhebber ter plaatse nagaan of een wijnaanbod in een restaurant haar smaakprofiel valt en of de prijs/ kwaliteit goed is. Vooral die apps die de mening van niet-professionele wijndrinkers verzamelen, Vivino (gratis), maar ook Cellar Tracker (gratis) zijn booming.

EuroCave helpt u (een beetje):

  • Let op: overdrijf de marge dus niet op uw wijnen, de gast heeft het snel in de gaten.

Drink minder, maar beter

Meer en meer consumenten kiezen bewust voor een gezondere levensstijl met meer lichaamsbeweging en een gezondere voeding. Zij aanvaarden dat te veel alcohol op termijn een negatieve impact heeft voor hun gezondheid. Kwaliteit verkiezen boven kwantiteit en opteren voor een wijn die goed aansluit bij een gerecht is dan ook een oplossing waar iedereen zich goed bij kan voelen.

EuroCave helpt u:

Alcoholvrij

Het steeds normaler om niet-alcoholische drankjes te drinken buiten de deur. Zwangere vrouwen zijn die spa rood op een bepaald moment ook wel beu, en over het algemeen willen mensen zich soms ook vermaken zonder dat het dronken hoeft te eindigen. Update om die reden uw drank-menu met net even andere frisdranken, mocktails (niet-alcoholische cocktails), niet-alcoholische champagne, etc.

EuroCave helpt u met info:

  • Zorg dat u enkele alcoholvrije wijnen in uw assortiment heeft

Natuurwijnen

Een belangrijke trend is de opmars van de natuurwijnen. Natuurwijnen is de verzamelnaam voor biologische, biodynamische en “lutte raisonnée” wijnen die geproduceerd worden met wisselende technieken die betrachten een gezondere en/of meer milieubewuste wijn te produceren. Deze technieken variëren van

  1. Het verminderen van een aantal meststoffen en sproeimiddelen in de wijngaard.
  2. Het verminderen van sulfiet in de wijn.
  3. Het streven naar een natuurlijk ecosysteem in de wijngaard waarbij bijvoorbeeld rekening gehouden wordt met kosmische krachten.
  4. Het vermijden van alle technologische manipulatie in de vinificatie (bijvoorbeeld geen temperatuurregeling, geen gekweekte gisten, geen pompen, geen elektriciteit, geen inox).

Bron: vina mundi